Bra att veta innan du skaffar katt:

 

Kattens åldrar:

För att kunna förstå din katt är det bra att veta vilken ålder katten är, (räknat till människoår.)

 catage

Aktivering:

Alla raser är olika. Därför är det viktigt att du väljer rätt ras efter din livssituation. Har du inte tid att själv leka med din katt så bör du välja en lugn ras. Allså INTE en Devon eller Sphynx. Din katt behöver aktiveras. Både fysiskt och mentalt. Om du har en ungkatt och en äldre så kan det vara bra att trötta ut den aktiva katten så att de blir mer jämlikt i leken. En oaktiverad katt aktiverar sig själv, och kanske inte på ett sätt som vi människor uppskattar. De uppfattas då gärna som stökiga och gärna mitt i natten. Laserpekare och fjädervippor brukar vara poppis!

De behöver få klösa, dels för att markera och dels för att rensaklorna. Ett klösträd ska vara så högt att katten kan sträcka ut sig helt. Annars kanske soffan råkar illa ut. Katter gillar att utforska och hålla koll. Ett golv till tak klätterträd är att föredra. Ett klätterträd per katt säger rekommendationen. En katt lever i 3d, så hyllor att hoppa mellan är en dröm. Katten vill gärna sova högt upp!

 

Mat/Vatten:

En Katt har ca 400 smaklökar och vi människor har över 9000.Däremot har de ett grymt luktsinne. Katten äter det som luktar gott.

Katter behöver en mer näringsrik mat än hundar så ge aldrig katten hundmat. Många katter har en överkänslighet mot fisk & laktos.

Köp aldrig torrfoder i dagvaruhandeln eftersom de innehåller mycket spannmål och kolhydrater som katten inte kan tillgodose sig. Undvik salt! (Ingen människomat med andra ord, så som pålägg m.m.)

En katter äter gärna många små mål om dan, mellan 12-18 gånger om katten själv får bestämma. Katten ska därför ha fritillgång till torrfoder under hela dagen. Om en Katt hetsäter märker du om den kräks inom 20 minuter efter den ätit. Det finns då en hel del trix, bla aktiveringsbollar och specialskålar.

Ett annat tips är att lägga torrfodret på en bricka så kan den bara äta en bit i taget.

Fler katter vill inte äta tillsammans, man kan läsa av på en katts öronrörelser om de är placerade för nära. En katt som är trygg sitter ner och äter.

En katt vill gärna ha översikt även när den äter och inte sitta med ryggen emot i ett hörn.

 

En Katt vill ha fler vattenkällor och inte bredvid matskålen. Flera breda skål av glas eller keramik är att föredra då plast avsöndrar och samlar lukt. En katt blir inte törstig utan dricker när den hittar vatten. Många katter dricker gärna syresatt vatten direkt från kran. Ett tips är då vattenfontän som syresätter vattnet och filtrerar det. Om katten dricker väldigt dåligt är ett tips att hälla lite tonfiskspad i vatten och frysa i kuber. Lägg en i vattnet och det luktar gott och håller sig kallt.

 

Toalett & Sand

Katten är från början ett ökendjur. Katten vill ha en stor låda med mycket sand. Katten vill ha mjuk småkornig sand till sina tassar annars kan katten välja ett mjukare ställe att kissa på t.ex. Sängen. Katten vill ha det rent och vill inte lämna efter sig någon lukt! De måste ha rikligt med sand lådan och gärna mer än vad anvisningen på paketen säger. En Låda Per Katt + en extra brukar vara rekommendationen. Vissa katter vill inte kissa och bajsa i samma låda. Viktigt att tänka på ifall du har kattlådan i badrummet är att sanden drar åt sig fukt och kan börja lukta snabbare. Det finns sand som är anpassad till våtutrymmen. Undvik lucka på ingången eftersom katten vill kunna hålla utkik.

 

Kattsäkra ditt hem!

 

Du måste kattsäkra ditt hem innan kattungen kommer. En kattunge är väldigt nyfiken och kanske inte alla gånger så super smidig.

 

- Håll alltid toalettlocket stängt!

- Rensa bort alla giftiga växter!

--Klicka här för lista på farliga växter--

Ha alltid en kastrull kallt vatten redo vid spisen att sätta på den varma plattan när du lagar mat!

-  Häftmassa el dubbelhäftade tejp till dina krukor.

-  Inga saker som kan välta om man klättrar eller hoppar.

 

Balkongnät!

(Den 1 maj 2008 stiftade Jordbruksverket en lag gällande katter och balkong. Har man en katt och balkong belägen 5 meter ovanför marken ska man ha ett skyddsnät för att motverka den kanske vanligaste kattskadan: fallskadan. Enligt Agria Djurförsäkringar, med fler än 200.000 försäkrade katter, ska man ha ett skyddsnät för att försäkringen ska gälla.)

 

Tandhälsa!

Eftersom båda raserna är innekatter så har de inte fri tillgång till råttor/möss och/eller fåglar. De behöver därför hjälp att sköta tänderna. Du bör alltid själv kolla så att inte katten tandkött är rött/inflamerat och även uppkomst av tandsten. Tandvård täcks inte av försäkringen så det är viktigt och mindre kostsamt om du själv förebygger problemet. Du kan borsta tänderna på katten med en specialtandkräm (finns olika sorter och smaker så som tex fisk och lever.) Men det bästa sättet är att ge katterna mat som påminner om den narturliga kosten (BARF).

Att ge din katt en rå kycklingvinge är guld för tandhälsan!