Fodervärd

 

För att hålla antalet katter nere här hemma och ge ökad trygghet och hälsa så jobbar vi gärna med fodervärdar.

Vi söker därför fodervärdar till enstaka katter i kommande kullar och även till inköpta katter från andra katterier.

Att vara fodervärd är ett stort ansvar!

Du som fodervärd ska ha en stor passion för katter, en ordnad livssituation och det är ett plus om du är utställningsintresserad.

Vi väljer våra fodervärdar med stor omsorg.

Det får gärna finnas ett fåtal kattkompisar i hemmet, dock inga fertila katter.

Du bör bo i Sthlm-området.

Samtliga fodervärdskontrakt är individuella.

Så här kan ett avtal se ut: 

Hona: Vi förbehåller sig rätten till X antal kullar med minst två levande kattungar som uppnår fem veckors ålder per kull.

Vi står för alla kostnader som rör aveln, så som provtagningar, uppfödningen, m.m

Kostnader för övrig vård betalas av fodervärden.

Äganderätten och övriga rättigheter övergår till fodervärden när ovanstående villkor är uppfyllda, dock senast när katten uppnått fyra års ålder.

Hane: Vi förbehåller sig rätten till X antal parningar med minst två levande kattungar per kull.

Även här står vi för avelskostnaderna, men fodervärden för det dagliga.

Äganderätten och övriga rättigheter övergår till fodervärden när ovanstående villkor är uppfyllda, dock senast när hankatten uppnått fyra års ålder.

LÅter det intressant? Läs vidare...

Här följer mer informativ text:

Hos oss på SE*StarLounge's sätter vi kattens både psykiska och fysiska hälsa i första hand. Därför är det viktigt att våra katter lever i bra miljöer med det sällskap varje enskild katt behöver. Vi kan tyvärr inte ha alla våra avelskatter hemma hos oss då vi inte har plats och inte vill riskera eventuella stressmoment som kan uppstå i stora kattgrupper. Dessutom är det svårt att kontrollera hälsan i stora katthushåll. Pga detta söker vi ibland fodervärdar till våra kommande kattungar och avelsdjur. Info om katter som söker fodervärd kommer finnas i bloggen med information om den enskilda kattens behov etc. Om ni känner er manade att vara fodervärdar eller vill veta mer är ni välkomna att oss, gärna första kontakt via mail. 

 

Vad innebär ett fodervärdskontrakt egentligen?

Som fodervärd får du en katt av oss i förtroende. Det är ingen kostnad för katten kontant till oss, om inte annat överenskommes (halvfodervärd innebär ett reducerat pris + en/två kullar) och man "betalar" för sig genom den möda man lägger ner på att a. antingen ha kull hemma hos sig, b. lämna ifrån sig honan över en 4 månaders period för att ta kull hos uppfödaren (sällan vi tillämpar detta) eller c. står ut med att ha en fertil hane hos sig under en viss, i förväg diskuterad, tid. Man kan säga att man får katten, men uppfödaren behåller avelsrätten. När man får en katt på foder skrivs ett fodervärdsvatal som inkluderar alla villkor; som vem som ska betala vad, hur länge avtalet gäller, vad fodervärden kan och inte kan göra med katten.

 

Här är några utav dem generella villkoren i våra avtal (för mer utförlig information, var vänlig kontakta oss):

- Fodervärden betalar för kattens allmänna underhåll såsom mat, sand, leksaker, klätterträd etc.

- Fodervärden åtar sig att hålla katten tillgänglig för eventuella parningar/utställningar inplanerade av oss..

- SE*StarLounge's betalar försäkringspremien, men fodervärden betalar självrisker.

- SE*StarLounge's betalar för eventuella skador under parning eller vet. vård vid förlossningar samt alla tester som krävs för parning.

- Katten tillfaller fodervärden ENDAST då den har kastrerats.

- Katten får ALDRIG gå ute för egen tass och balkongnät är ett krav. Koppelpromenader och inhängnad uteplats/kattgård är önskvärt.

 

Vem kan vara fodervärd?

Först av allt, som med alla avtal, måste personen i fråga vara myndig för att avtalet ska vara giltigt. Eftersom vi gärna vill ha snabb och bra kontakt med våra fodervärdar så vill vi att ni ska bo i Stor-Stockholm. Närliggande städer såsom Enköping, Västerås och Uppsala kan diskuteras om fodervärden åtar sig all transport av katten från och till Stockholm (dock gäller detta INTE för honkatter).

Tyvärr så kan vi inte acceptera att våra fodervärdar har fertila katter i hemmet (om inte man vill ha en hona på foder och redan har en fertil hona) då vi inte vill ha problem med tjuvparningar eller dominansproblem etc. Vi ser gärna att våra fodervärdar är utställningsintresserade men detta är absolut inget krav. Vi föredrar att inte placera våra katter hos allergiker, men undantag kan diskuteras. Varje katt har sina speciella behov och därför kan våra fodervärdskontrakt och behov se lite olika ut.

Många gånger är fodervärdskap ett bra sätt att "prova på" uppfödning utan att ha det stora ansvaret av att planera och hålla koll på alla detaljer - det är en bra start och man får direkt en mentor på köpet i form av uppfödaren.

 

Vad är då haken?

Allt må låta som en dans på röda rosor, men det finns en orsak till att vi som uppfödare inte tar ut en kontant betalning - en fodervärdskatt är INTE en gratiskatt.

Det är väldigt viktigt som fodervärd att tänka på dem eventuella problem som kan uppstå och vilket stort ansvar det innebär att vara fodervärd.Om man tar en hona på foder måste man räkna med att sitta uppe och vaka över honan då hon ska ha kull. När kullen väl är född måste man oftast sitta hemma i ca 3 dagar (förutsatt att allt går bra) innan man kan gå hemifrån. Om det uppstår komplikationer måste man i vissa fall stödmata kattungarna dygnet runt med 3 timmars mellanrum. Dessutom ska man ha möjlighet att hålla en kull kattungar hemma hos sig tills dem är ca 4 månader gamla. Självklart hjälper vi till och vi kräver att alltid bli meddelade då förlossning är på gång för att kunna hjälpa till och vara med, men vi kan inte heller flytta in hemma hos er.

Om man har en hane på foder måste man räkna med att han i värsta fall kan börja markera (urinmarkera). Dessutom får man inte glömma att många hanar skriker på nätterna/kvällarna och man får helt enkelt vänja sig vid det. Självklart är detta inte nödvändigt och våra närvarande hanar har inte varit särskilt svåra att vara fertila, men man vet aldrig och inga garantier finns. Belöningen kommer däremot när hanen har blivit kastrat då kastrathanar är det gosigaste som finns! 

Om ni vill ha mer info om detta eller komma i kontakt med våra fodervärdar för referenser är det bara att hör av er!

 

I'm in! Vad gör jag nu?

Vi söker fodervärd lite då och då, ibland planerat långt i förväg och ibland blir det bara så. Kolla vår kattungesida för uppdateringar om vi eventuellt har en katt tillgänglig just nu, annars går det bra att höra av sig med en allmän intresseanmälan. 

Om man vill bli fodervärd är det bra att börja tidigt och ta kontakt med oss. Skriv och berätta om er själva, er familj och hur ni bor. Om ni är ute efter en hona får ni gärna berätta om tidigare erfarenheter som kan vara till nytta om ni ska ha kull. Vi vill lära känna er så mycket som möjligt innan ni får en foderkatt då det är ett stort ansvar och mycket tillit krävs för båda sidor. Ni får gärna komma över och träffa katterna, följa med oss på utställning och lära känna kattvärlden innan ni får hem en katt. Förhoppningsvis klickar det och vi känner oss båda trygga och ni blir vårt nästa foderhem och om det går ritkigt bra, kanske vi även blir riktigt bra vänner!

Att vara fodervärd är på många sätt fantastiskt och är en möjlighet att komma riktigt nära, få ha kattungar hemma eller bara få hem drömkatten man alltid velat ha. För att komma i kontakt med oss, maila :)

 

 

En mina pojkar som har fodervärd.